14 Temmuz 2009 Salı

HOŞMERİM (Balıkesir yöresi)


HOŞMERİM
Balıkesir'in Türkiye çapında ünlü olan tatlısının hikayesi, yörede sıkça anlatılan bir öyküde yaşıyor senelerdir.Baba tarafım Balıkesir pamukçu köyünden olduğundan ben oraları tam olarak bilmem ama tatlının hikayesi eskiden çok babaanneden , halalardan dinlemiştim her yaptıklarında öyküyü dinlerdik ezberletmişler,seneler geçsede aklımda kalmış.Tatlıyı bilmeyenlerle paylaşmak istedim. Rivayete göre İstiklal Savaşı'nda Yunanlılar ile savaşan Türk askerleri, köyün birinde yaşlı bir ninenin evine misafir oluyorlar. Dönemin zor şartları altında evde yiyeceği olmayan nine, elinde bulunan pekmez, peynir ve irmikten hemen oracıkta bir tatlı yapıyor. Askerlerimize ikram ediyor. Tatlıyı sunarken de "Hoş mu erim?" diyor. Askerler de çok beğeniyor ve gel zaman git zaman tatlının adı "Höşmerim" olarak kalıyor. *Başka bir rivayete göre Balıkesir'in O muhteşem yaylalarında koyun otlatan bir çoban sabahleyin yaylaya çıkarken, çadırda kalan Melek adında genç eşine," Bu gün canım çok tatlı istiyor, akşam sofrada bir tatlı olsun" der. Eşini çok seven köylü güzeli, nasıl bir tatlı hazırlayacağını düşünürken, süzekte asılı duran peyniri görür. Bakır bir kaba boşaltıp içine birkaç yumurta, biraz mısır unu, birazda şeker ilave ederek bir tatlı hazırlar. Akşam yemeğinin ardından bu tatlıyı eşine sunar. Çoban bir kaşık alır, yedikçe hoşuna gider ve " ne hoş olmuş meleğim" diyerek yemeğe devam eder. Bu tatlı zamanla Balıkesir yöresinde ünlenerek yayılır ve "Ne hoş olmuş meleğim" ifadesi tatlıya Höşmelim ismini verir. Bazı yöreler Hoşmelim ,Bazı yöreler hoşmerim diye adı geçer.Duyduğum hikayeler........
Kullanılacak Malzemeler
- 3 adet yumurta sarısı 200 gr irmik 1 kg. koyun sütünden yapılmış taze tuzsuz peynir yeni yapılmış
-1.5 kg. şeker
-100 gr. un
Hazırlanışı
-Akşamdan mayalanarak, sabahleyin torbasından alınan peynir, suyunu tam salmadan ve tuzlanmadan bir tencereye konur,
-Tencereye akşamdan ,koyun sütünden yapılan 1 kg. tuzsuz peynir konur. İçine . İçine üç yumurta sarısı, çalkalanarak ilave edilir. Hafif ateşte karıştıra karıştıra yağı çıkıncaya ve rengi bal sarısına dönüşünceye kadar yaklaşık iki saat olmak üzere pişirilir. ( Peynir bir süre sonra suyunu salar, süt çorbası kıvamına gelir. Karıştırma işlemi yaklaşık iki saat sürer. Suyu buharlaşarak yiterken peynir lor kıvamına gelmesi gerekir.)- Kıvama gelmiş olan peynire beş dakika arayla 200 gr irmik, 100 gr un, 1 kg toz şeker ilave edilir.
-Şeker eriyip yağ salana kadar bir süre daha karıştırılarak pişirilir. Sıcak olarak servis edilebileceği gibi soğutularak da yenilebilir.


Not;Ben esas yapılışını tarif ettim. Balıkesirde düğünlerde muhakkak yapılır.Bağlarda kazanlarla yapılırdı çalışanlara .Birde pamukçu köyünde bahar da hıdırellez de yöre halkı kazanlarla yapar dağıtır..,bazen süt kesilince hemen bu tatlıyı yapmayı düşünürüm.Esas yapılırsa biraz emekli bir tatlı ama tadı çok hoş piyasada olan tuzsuz peynirlerle yapılabilir.Ölçüleri azaltılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yazdığım tarifler hakkında sorular sorabilir. Yorum yapabilirsiniz.